joi, 15 ianuarie 2009

Cum să faci fotografii de grup reuşite


Una dintre cele mai intalnite tipuri de fotografiere digitala este "fotografia de grup". Este intotdeauna una dintre atractiile principale la nunti, la petreceri, in tabere, echipe sportive, etc. Mii de fotografii de grup se fac zilnic in intreaga lume - dar din pacate multe dintre ele au rezultate dezamagitoare. Cele mai intalnite probleme includ:
• una sau mai multe persoane par ca se uita mereu in alta directie (catre alti fotografi)
• clipitul - intotdeauna cineva clipeste si e surprins cu ochii inchisi
• cineva lipseste din fotografie
• stari emotionale diverse (unii zambesc, unii sunt prea seriosi, altii se misca tot timpul)
• distanta prea mare a grupului fata de camera s.a.m.d.
Chiar daca vor exista intotdeauna diverse provocari in ceea ce priveste realizarea fotografiilor de grup, sunt cateva lucruri pe care le poti face pentru a creste sansele obtinerii fotografiei dorite.


1.Pregateste-te!
Nimic nu-i va face pe cei care iti pozeaza sa iti intoarca spatele mai repede decat sa te vada nepregatit. Oamenilor nu le place sa astepte asa ca ia bifeaza dinainte urmatoarele aspecte ale fotografiei:
• afla locatia cu exactitate si verifica conditiile de fotografiere
• gandeste-te cum vei aseza grupul si cum vei incadra fotografia
• gaseste o solutie pentru ca fata nimanui sa nu fie acoperita de capul altuia
• asigura-te ca toti cei ce urmeaza sa apara in fotografie stiu ca trebuie sa vina cu cateva minute inainte
• verifica functionarea aparatului si incarca o pereche de baterii de rezerva
2.Cunoaste locatia
Locul in care vor sta membrii grupului este unul dintre cele mai importante lucruri din mai multe motive. Pentru inceput, el da contextul fotografiei - de exemplu, o fotografie cu o echipa sportiva pe terenul de joc inseamna mult mai mult decat aceeasi fotografie facuta in fata unui zid de caramida. Un alt motiv pentru care alegerea locatiei trebuie facuta cu grija, este faptul ca ea poate contine elemente de distragere. Alege o pozitie din care sa incapa toti membrii grupului, unde e suficienta lumina si unde nu apar elemente nepotrivite pe fond. Evita de asemenea pozitionarea in fata unei ferestre unde lumina blitzului s-ar putea sa se reflecte intr-un mod nedorit.
3.Obtine cat mai multe cadre
Una dintre metodele cele mai bune pentru a evita situatiie in care nu toata lumea se uita catre obiectiv este sa faci mai multe fotografii succesive. Poti chiar sa treci camera pe modul de fotografiere continua si sa fotografiezi in calupuri scurte. S-ar putea sa descoperi ca prima fotografie nu e aproape niciodata buna, dar unul sau doua dintre cadrele imediat urmatoare au surprins grupul mai putin incordat si mai relaxat. Similar - e bine sa faci cateva fotografii si imediat inainte ca toata lumea sa fie gata - uneori organizarea fotografiei de grup poate fi amuzanta cand oamenii isi spun unii altora unde sa stea si isi cauta o pozitie. Poti mixa incadrarea fotografiilor tale daca ai un obiectiv cu zoom, luand cateva cadre cu o distanta focala mai mare iar altele incadrate mai strans.
4.Apropie-te
Incearca sa te apropii cat mai mult posibil de grup atunci cand fotografiezi (fara sa uiti cativa dintre membri in afara pozei bineinteles). Cu cat ajungi mai aproape, cu atat obtii mai multe detalii pe fetele lor - lucru care uneori schimba o fotografie radical. Daca grupul este mai mic, pozitioneaza-te cat mai aproape si fotografiaza-i si de la inaltimea umerilor. O tehnica buna in acest sens este sa-i rogi chiar sa isi aplece capul in fata pentru a putea ajunge si mai aproape. O alta modalitate de a te apropia este sa dezaliniezi grupul, asezandu-i pe cativa in fata si pe altii in spate (de obicei pe cei mai inalti in spate si pe cei mai scunzi in fata).
5.Fa grupul sa-ti pozeze
In cele mai multe cazuri grupul va poza singur, in mod natural (toti am mai trecut prin asta inainte), cei inalti se vor duce in spate, cei mai scunzi in fata, dar sunt si alte lucruri pe care le poti face pentru a face compozitia interesanta: daca evenimentul este centrat in jurul unei persoane sau cel mult doua (la o nunta sau o zi de nastere de exemplu) atunci focalizeaza in principal pe ei, pozitionandu-i in centrul grupului si adaugand varietate compozitiei facand cateva fotografii cu toata lumea privind catre camera iar apoi cateva fotografii cu toata lumea privind catre sarbatorit(i). Pentru fotografiile de grup formale, aseaza membrii inalti uniform, nu numai in spate ci chiar si central cu cei mai scunzi pe margini.Incearca sa nu faci grupul prea mare in adancime (mentine distanta dintre prima linie de oameni si ultima cat mai mica posibil). Asta te va ajuta in obtinerea clarului pe intreg grupul. Daca totusi grupul e "adanc" foloseste o deschidere a diafragmei mai mica. Spune-le tuturor sa ridice barbiile putin - iti vor multumi mai tarziu cand vor vedea o fotografie fara barbii duble!
6.Gandeste-te la lumina
Ca sa obtii suficiente detalii trebuie sa ai suficienta lumina. Felul in care o poti obtine difera in functie de situatie dar gandeste-te si la folosirea blitzului daca grupul e suficient de mic sau te poti apropia considerabil astfel incat sa aiba si efect mai ales daca principala sursa de lumina vine din spatele grupului. Daca e o zi insorita dar soarele a coborat deja spre linia oricontului, incearca sa nu te pozitionezi cu el in spate caci s-ar putea sa te alegi cu niste figuri ciudate in fotografie.
7.Preia controlul
S-au intalnit destule cazuri in care fotograful a pierdut de tot controlul asupra subiectilor sai prin faptul ca nu a fost suficient de rapid dar si pentru ca nu a stiut sa comunice. Este important sa vorbesti in permanent cu oamenii, sa le spui ce trebuie sa faca, sa ii motivezi sa zambeasca, sa le spui ca arata bine si ca nu ii vei retine mai mult decat e nevoie.Un alt lucru bine de spus este ca "Daca voi vedeti camera si ea va poate vedea pe voi". Fraza esentiala daca vrei sa apara fetele tuturor in fotografie.
8.Foloseste trepiedul
Trepiedul este foarte util in cazul fotografiilor de grup - nu numai pentru ca elimina miscarea camerei ci si pentru ca iti permite incadrarea fotografiei exact asa cum o doresti iar apoi lasa aparatul sa lucreze in voie pe fotografierea grupului. Folosirea trepiedului inseamna in acelasi timp si faptul ca nu trebuie sa privesti prin vizor ci poti fi atent ca toata lumea sa stea bine.
9.Zambeste!
Da, tu, zambeste! Nu e nimic mai rau decat un fotograf stresat si morocanos. Distreaza-te si bucura-te de fotografiile tale si ai sa vezi ca si grupul se va bucura. Cea mai buna modalitate de a-i face pe altii sa se relaxeze si sa zambeasca este sa le zambesti si tu lor. Intr-adevar functioneaza!
10.Fara clipit!
Toata lumea clipeste cel putin o data cand se gaseste in fata aparatului foto. Unora le place sa minta ca nu. Dar uneori, chiar nu te poti abtine. Oricine a stricat o fotografie de grup perfecta clipind cand nu trebuia. Ce e de facut? Ei bine, pune-ti matematica la contributie. Din fericire exista o organizatie de cercetatori (americani, cum altfel) care au descoperit solutia pentru clipitul in situatii fotografice. Studiul lor a calculat numarul de fotografii care garanteaza (teoretic) faptul ca nimeni din grup nu va avea ochii inchisi la momentul declansarii. Iata regula lor: Pentru grupuri mai mici de 20, se imparte numarul participantilor la 3 daca lumina este buna si la 2 daca lumina este slaba. Obtii astfel numarul cadrelor pe care trebuie sa le iei ca sa fii sigur ca nu prinzi pe nimeni cu ochii inchisi.Bine ar fi daca ar inventa o formula si pentru eliminarea "cornitelor"...


sursa: fotopedia.ro