miercuri, 29 decembrie 2010

Ce culoare are zapada in fotografiile tale?

Anotimpul care pune cele mai multe probleme fotografilor este cu siguranta iarna. De ce? Pentru ca nuanta suprafetelor acoperite cu zapada este mult prea deschisa si va cauza in majoritatea situatiilor subexpunere, indiferent de aparatul folosit. Zicala “Daca e prea luminat mai adauga niste lumina” te poate ajuta in aceasta situatie. Fara lumina laterala tot ce poti obtine este o fotografie banala, gri deschis. Pentru ca fotografierea zapezii este o provocare, chiar si pentru fotografii cu experienta, nu te descuraja si citeste mai departe.

Atitudine:
Daca te gandesti ca e foarte frig si ai prefera sa fii mai degraba inauntru, cu o ciocolata calda si motaind in fata semineului, fotografiile tale vor reflecta exact aceasta atitudine. Trebuie sa te motivezi si sa te bucuri de provocarea conditiilor meteo de iarna. In felul acesta, din fotografii se va vedea entuziasm si determinare.
Oportunitati:
Iarna ofera situatii si unghiuri inedite de fotografiere, care sunt complet diferite de oricare alt sezon. De la peisajele neobisnuite si unice ale zapezii proaspat ninse pana la apa inghetata in forme ciudate, iarna vine cu o multime de momente fotografice pe care trebuie sa le exploatezi.
Cateva sfaturi:
  1. Se pare ca iarna cerul este foarte des intunecat si de culoare gri. Poti folosi un filtru color pentru cer si sa pastrezi fundalul in culoarea naturala.
  2. Pregateste sesiunea foto cu o noapte inainte si fa in asa fel incat sa ai totul la indemana. Atunci cand afara e rece devii mult mai lent iar miscarile oricat de usoare le vei face mai greu cu imbracamintea groasa si manusi.
  3. Lumina solara din timpul diminetii si dupa amiaza tarziu este foarte prolifica pentru fotografiere, datorita reflexiilor si culorilor. Cine se trezeste de dimineata.. va fi rasplatit.
  4. Cauta linii contrastante si obiecte care apar atunci cand zapada nu acopera complet peisajul. Daca te plasezi in mai multe unghiuri vei putea alege imaginea cea mai dinamica. Nu uita sa adaugi si ceva culoare fotografiei, pentru a crea un efect dramatic langa zapada.
  5. Fotografiile de noapte sunt foarte reusite daca stii sa exploatezi si lumina lunii. Peisajele “se aprind” la propriu in lumina lunii si reflexia zapezii.
  6. Incearca sa reduci proportia pe care o ocupa cerul in fotografie pozitionandu-te intr-o locatie mai inalta.
  7. Urmareste pasarile. Daca ninge, foloseste o viteza mai mica a diafragmei pentru fulgii de zapada pentru un efect inedit.

Iarna 2010 - a doua ninsoare









joi, 18 noiembrie 2010

10 sfaturi pentru fotografia de iarnă





1. Pregateste-te pentru anotimpul rece. A face fotografie la vreme de iarna presupune ca atat echipamentul foto cat si imbracamintea trebuie sa fie corespunzatoare temperaturilor scazute. Daca in privinta echipamentului foto anumite lucruri sunt cunoscute - digitalul echipat cu HD nu functioneaza, aparatele cu elecrtonica mai veche dau rateuri la frig, diafragma de la obiectivele vechi nu se inchide la valoarea preselectata - ceea ce e mai putin luat in considerare este imbracamintea. Este bine sa adopti stilul de imbracaminte cu cat mai multe straturi subtiri in detrimentul celei groase in starturi putine. Pe linga lejeritatea in miscari, mai multe straturi subtiri formeaza intre ele straturi multiple de aer care maresc izolarea termica a imbracamintei. Corpul pierde 50% din caldura prin regiunea capului. Deci acesta trebuie protejat cu o caciula sau sapca dintr-un material care impiedica formarea transpiratiei dar are o izolatie termica buna. Pentru aceasta polartec-ul sau flis-ul sunt foarte bune.
Pantaloni din polartec, acoperiti cu suprapantaloni din goretex (membrana unisens care lasa corpul sa respire dar nu lasa vantul si umezeala sa intre), camasa de piele, si doua randuri de pulovere subtiri din polartec peste care se imbraca haina de goretex sunt cea mai buna varianta impotriva frigului. Daca stati nemiscat o perioada de timp mai lunga e necesara o haina cu puf de gasca care se imbraca pe deasupra. Incaltamintea trebuie sa fie lejera, impermeabila iar principiul multistrat se aplica si aici. Cand este foarte frig si stai mult timp la exterior e bine sa ai manusi subtiri din piele cu 5 degete pentru manevrarea aparatelor peste care se trag supramanusi cu un singur deget. Daca situatia impune si trebuie sa te deplasezi prin zapada adanca mai mult timp, parazapezile sunt necesare.

2. Cauta locatiile pentru fotografie din timp. Zapada face deplasarea in teren mult mai dificila. Cu cat e mai multa zapada cu atat vei pierde mai mult timp pentru deplasarea de la un obiectiv la altul. Pentru mers pe jos timpul de parcurs al unei distante se dubleaza sau chiar se tripleaza.

3. Nu parcurge niciodata traseele singur. Iarna orice obstacol isi dubleaza dificultatea. Un coechipier face inaintarea mai usoara, urmele se sparg cu randul, iar in caz de accident - chiar si unul banal - coechipirul e singurul care te poate ajuta.

4. Perioada de fotografiere. In timpul iernii soarele este mult mai jos pe cer astfel incat pe toata durata zilei lumina este buna, mai ales in zonele de deal si de munte. Totusi rasariturile si apusurile sunt cele mai spectaculoase momente ale zile. Zapada amplifica cromatica calda a acestor momente.

5. Stabilirea expunerii. Exponometrele care masoara lumina reflectata, adica acelea cu care sunt aparatele tind sa faca o subexpunere accentuata a filmului. Daca nu ai exponometru pentru masurarea luminii incidente atunci masoara expunerea pe figura umana, pe un element colorat al imbracamintei sau aplica regula diafragmei 16: intr-o zi cu cer senin fara nori, in soare, expunerea corecta este 1/ISO la f=16.
Daca cerul este acoperit cu o patura subtire de nori luminosi, expunerea este 1/ISO f=11; si asa mai departe. Intotdeauna faceti bracketing pe supraexpuneri.

6. Bateriile sau acumulatorii sunt repede goliti de temperaturile joase. Asigura-te ca ai la tine baterii de schimb. Nimic nu e mai neplacut ca in preajma unor subiecte pline de chiciura sa ti se termine bateriile de la camera foto. Pe cele epuizate nu le arunnca. Tine-le in buzunar un timp si vei vedea ca mai au energie suficienta pentru a le folosi mai departe.

7. Filtrele cele mai utilizate pe timpul iernnii sunt cele UV la altitudini mai mari de 1000 m. Dar din trusa nu trebuie sa lipseasca cel de polarizare si eventual un warming up de tipul 81A sau skylight. Pentru fotografia alb negru filtrele galben, portocaliu si chiar rosu pot fi folosite cu succes pentru a creste dramatismul si contrastul.

8. Condensul este unul din inamicii fotografiei pe timp de iarna. Cand intri intr-o camera incalzita nu deschide imediat trusa foto. Lasa sa traca macar o ora si apoi scoate filmul din camera foto. Pe vreme extrem de rece incearca sa eviti sa expiri direct pe camera cand faci cadratura. Altfel te trezesti ca ai camera acoperita de un strat subtire de gheata. Cand vei intra la caldura acesta se va transforma in umezeala care poate sa-ti afecteze aparatul foto

9. Timpii de expunere trebuie astfel alesi incat sa nu fie mai scurti de 1/500 pentru a nu afecta partile in miscare ale obturatorului. Aceasta se aplica la temperaturi sub -25, - 30 gr. C.

10. Lista cu lucrurile obligatorii pe care trebuie sa le iei cu tine iarna:

a. trusa de prim ajutor
b. harti
c. busola
d. telefonul mobil
e. manusi si caciula de rezerva
f. haine de rezerva
g. snur de avalansa daca te deplasezi in zona inalta
h. termosul cu ceai cald pentru o tura de o zi
i. energizante
j. ochelarii de soare
Mihai Moiceanu

sâmbătă, 30 octombrie 2010

Trofeul Carpati la handbal feminin - Romania - Polonia şi festivitate premiere

















In perioada 29 – 31.10.2010, Federatia Romana de Handbal organizeaza, la Drobeta Turnu Severin, in Sala Sporturilor din localitate, Trofeul Carpati la handbal feminin, cu participarea urmatoarelor echipe: Macedonia, Polonia, Ucraina si Romania. In programul competitiei mai figureaza si o Festivitate de retragere a jucatoarelor care au participat la peste 100 de jocuri in echipa nationala de senioare.
Lista handbalistelor premiate : Angela Anton, Gabriela Manea Antoneanu, Marina Igorov Bosi, Alina Pacuraru Dobrin, Cristina Cucuianu Dogaru, Marilena Gyorfi Coiciu, Elena Francu, Doina Solomonov Furcoi, Viorica Ionica, Niculina Preotescu Iordache, Florica Vasile Ivan, Narcisa Lecusanu, Simona Caba Manea, Rodica Marian, Magda Ilyes Miklos, Valeria Bese Motogna, Nadina Nedelcu, Mariana Tarca Oaca, Irene Oancea, Cristina Petrovici, Constanta Pitigoi, Rozalia Sos, Maria Duca Torok, Edith Matei Torok, Simona Gogarla Tutuianu, Laura Lunca Lupsor, Roxana Gheorghiu, Rodica Eremia Grigoras, Sorina Lefter, Estera Matefi, Carmen Moldovan, Eva Gall Mozsi, Elisabeta RoSu, Lidia Stan, Zoranca Stefanovici, Valentina Cosma Turbatu, Mihaela Apostol, Lidia Draganescu Budnarasu, Marinela Patru Bulat, Elena Nitoiu Ciobotaru, Mihaela Bobocea Ciora, Doina Copocz.

Dimineaţă de toamnă în alb şi negru - Morning fall on black and white

Culori şi siluete estompate, ceaţă, brumă şi o şedinţă foto reuşită. 
Postprocesare Photoshop şi Camera Raw. 


Setup:
Canon 50D, Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DCGiottos MT9371












aparate foto

joi, 28 octombrie 2010

Culorile toamnei - Colours of the Fall

O zi superba de toamnă care nu te lasă ca să stai acasă. Am profitat de faptul că era sâmbătă şi am făcut o mică excursie până la mănăstirea Vodiţa prin defileul Dunării unde am prins câteva cadre pe care vi le împărtăşesc şi vouă.
Ajuns în oraş m-am dus în parcul Dragalina pentru a mai surprinde din culorile superbe ale toamnei.
Vizionare plăcută!