miercuri, 31 decembrie 2008

10 sfaturi pentru a-ţi îmbunătăţi fotografiile cu peisaje




Se stie deja ca unul dintre subiectele preferate ale fotografilor este reprezentat de peisaje, fie ele cu apusuri de neuitat sau cu copaci dezgoliti in mijlocul zapezii. Iata de ce ne-am gandit sa impartasim din experienta noastra cateva trucuri de avut in vedere atunci cand fotografiezi peisaje.

Familiarizeaza-te cu echipamentul
Da, primul sfat nu are nici o legatura (aparent) cu subiectul fotografiei dar este un aspect esential orice ai fotografia. Cunoaste cat mai bine aparatul foto si restul accesoriilor, intr-un mediu relaxat.. cum ar fi acasa. Citeste manualul de utilizare, descopera toate functiile si incearca-le prin fotografii-test. Cand esti in fata unui subiect ce-ti apare o singura data in viata nu e tocmai momentul potrivit sa stai sa cauti butonul de ISO.

Nu centra
S-a observat de-a lungul timpului ca tendinta cea mai mare a oricarui om caruia i se da in maini un aparat pentru a face o fotografie, este sa puna in centru subiectul principal al instantaneului. Incearca intotdeauna compozitii si pozitii diferite. Finiseaza cadrul.

Nu te grabi
Fotografiile exceptionale nu se fac pe fuga. Priveste in jur, asteapta lumina, asteapta vantul dar in nici un caz nu te grabi. Daca te pregatesti cum trebuie ai timp sa te si gandesti la ceea ce faci. Si la ce vrei sa obtii.

Pregateste-te din timp
Asigura-te ca ai aparatul potrivit iar accesoriile sunt usor de gasit. Nu e nimic mai jenant decat sa ramai fara baterii, film sau memorie cand soarele diminetii apare de dupa stanci. Ia suficiente baterii incarcate cu tine, film si memory cards.

Simplifica
Multe dintre fotografiile cu peisaje sunt extrem de obositoare. Intr-un efort de a inghesui fiecare detaliu inauntru, poti pierde viziunea atractiei principale. Scoate in evidenta subiectul care te intereseaza si elimina ceea ce nu este important. Mai putin inseamna mai mult.

Fii pregatit mental
Focusat, pregatit si la locul potrivit. Fa-ti un plan de bataie si tine-te de el. Fii hotarat sa obtii o imagine extraordinara si nu te multumi cu mai putin. Multi cred astazi ca software-ul poate sa repare orice. Tu fii gata sa faci cea mai buna fotografie pe care apoi sa o optimizezi, nu sa o repari.

Informeaza-te
Afla cu exactitate cand rasare/apune luna/soarele si fii acolo cu cel putin o ora inainte de rasaritul/apusul dorit. In ora respectiva se produc de obicei cele mai bune fotografii cu peisaje pentru ca lumina are o caldura speciala iar norii au intotdeauna culori extraordinare.

Fii original!
Dezvolta-ti propriul stil si propria viziune. Orice fotograf competent poate sa copieze munca altora, dar marii fotografi produc fotografii unicat. Evita cliseele in fotografie.

Nu-ti risca niciodata siguranta personala
Nici o fotografie nu merita sa te ranesti grav pentru ea. Ai grija la stanci, pietre, alunecari, valuri. Nu intra in panica si nu-ti pierde judecata. Misca-te incet si fii constient de situatie. Asta include si mijloacele de transport de la tara. Nu iti lua niciodata riscuri mari.

Foloseste intotdeauna trepiedul
In plus, foloseste si declansarea prin telecomanda sau prin cablu. Vei fi uimit de cat de clare vor iesi fotografiile tale. Unii oameni fac greseala de a presupune ca aparatul nu ar trebui folosit intotdeauna cu trepied. Experienta arata totusi contrariul.
Cand compui imaginea, intr-adevar cel mai bine este sa nu ai camera pe trepied, pentru a determina orientarea cea mai potrivita. Vei avea nevoie probabil sa te misti, sus, jos, in fata sau in spate in functie de subiect pentru ca imaginea ta sa aiba cel mai mare impact. Ai mult mai multa libertate cand nu tii aparatul pe trepied. In acelasi timp, experimenteaza cu compozitii atat pe orizontala cat si pe verticala. Cand ai ajuns la compozitia buna, monteaza trepiedul si incepe sa fotografiezi.

sursa:fotopedia.ro

marți, 23 decembrie 2008

Atracţia sezonului: fotografia nocturnă



Cum iarna si-a intrat in drepturi, spiritul Craciunului se face simtit peste tot. Pentru ca fascinatia luminilor devine in fiecare an un laitmotiv al sezonului, ne-am gandit ca provocarea realizarii de fotografii de nocturne care sa surprinda aceasta atmosfera ar putea fi luata in serios de foarte multi fotografi. De aceea, iata cateva sfaturi care te vor ajuta in realizarea unor fotografii frumoase si clare pe timp de noapte.

Camera
- Pentru a face fotografie nocturna de succes, ai nevoie de o camera digitala care sa iti permita timpi de expunere destul de mari, intre 3 si 30 de secunde.

Moduri de fotografiere - Dupa cum probabil ai observat pana acum, modul de fotografiere Program Auto (P) nu este suficient pentru o nocturna deoarece fotografiile vor iesi intunecate, fiind sub-expuse. Pentru a accesa vitezele obturatorului, ai putea avea nevoie sa selectezi unul dintre modurile de fotografiere Obturator-Prioritar (Shutter-Priority) sau chiar sa treci total pe modul Manual.

Autodeclansatorul si controlul la distanta - O alta caracteristica pe care trebuie sa o ai in vedere pentru camera ta este declansatorul automat, sau, ideal, un dispozitiv de control la distanta. Scopul este acela de a-ti permite sa tii apasat butonul de eliberare al obturatorului fara a a clatina camera sau a provoca vibratii nedorite.

Trepiedul - Este un accesoriu indispensabil in fotografia nocturna deoarece atunci cand lasi obturatorul sa stea deschis pentru mai mult timp, camera trebuie sa fie mentinuta in pozitie foarte stabila, altfel, vei avea parte de imagini difuze.

ISO - in cazul fotografiilor realizate noaptea este recomandat in ISO cat mai mic. In cazul in care fotografiile ies prea intunecate cu un ISO minim si o expunere maxima, sensibilitatea senzorului de imagine trebuie marita la un ISO mai mare. Trebuie tinut cont si de faptul ca marirea nivelului ISO creste si cantitatea de perturbatii vizibile in imaginile tale.

Tehnica - Asigura-te ca luminozitatea LCD este setata pe Normal, si nu pe Bright (Luminos), pentru o reprezentare mai veridica a imaginii inregistrate. O apertura buna incepe cu f4.0 sau f5.6 (pentru o mai mare adancime a campului) si ajusteaza viteza obturatorului, ridicandu-i sau coborandu-i nivelul pana cand esti satisfacut de fotografie. Pentru o mai buna masurare, mai fa o poza in plus peste setarea ta optima de expunere. De exemplu, daca ai folosit in mod progresiv viteze ale obturatorului tot mai lente si crezi ca ai gasit-o pe cea potrivita, mai fa inca o poza, cu urmatoarea treapta de viteza mai lenta a obturatorului. In mod corespunzator, daca ai folosit in mod progresiv viteze ale obturatorului tot mai rapide, mai fa inca o fotografie folosind urmatoarea treapta de viteza mai rapida a obturatorului.

In speranta ca aceste sfaturi te vor ajuta sa imortalizezi cat mai bine spiritul iernii, iti dorim sa ai parte de Sarbatori fericite si fotografii cat mai reusite!

Sursa: e-learn.ro

luni, 8 decembrie 2008

Cum să fotografiezi în modul panoramic



Ti s-a intamplat vreodata sa ai in fata un peisaj superb sau sa te uiti la un cer in plin amurg si sa-ti doresti sa cuprinzi intr-o fotografie tot ceea ce poti vedea in jurul tau? Lucrurile nu sunt chiar atat de complicate cum ar putea parea. Tinand cont de cateva sfaturi utile, oricine ar putea realiza o panografie.

Panografiile sunt fotografii foarte late compuse din mai multe secvente individuale atasate manual sau digital. Exista trei tipuri de secvente din care se poate alege pentru realizarea unei panografii:
• secvente orizontale, de la stanga la dreapta (sau invers), folosite de obicei pentru peisaje;
• secvente verticale, de jos in sus (sau invers), care surprind mai bine subiecte verticale precum turnurile sau cascadele;
• secvente in sensul acelor de ceasornic folosite in general pentru documente sau suprafete patrate;

Exista cateva detalii tehnice care te pot ajuta sa realizezi o panografie buna:
» Lentilele
Folosind lentile de tipul "fish-eye" sau o distanta focala mica poti realiza mai. putine fotografii pentru a acoperi aceeasi suprafata dar acest lucru va face obiectele din panorama sa apara mai mici si mai indepartate. De aceea, ar trebui sa eviti sa folosesti lentile de tipul "fish-eye" care distorsioneaza imaginea.
» Orientarea camerei
Orientarea camerei depinde in mare masura de ceea ce vrei sa surprinzi. In general, camera e montata orizontal pe modul “peisaj”, fiind o alegere mai usoara care presupune si mai putine secvente. Exista totusi si panorame care au elemente verticale, situatie in care camera va fi montata vertical pe modul “portret”. In acest mod panorama ta va castiga in inaltime, insa va presupune mai multe secvente.
» Expunerea
Softul pe care il folosesti pentru a atasa secventele panoramei te poate ajuta sa modifici balansul sau contrastele, insa e recomandabil ca setarile sa fie facute din camera. La unele camere poti folosi modul AE lock (autoexposure lock) pentru a mentine balansul pentru toate secventele. Exista si camere care au modul “stitch-assist”, mod care blocheaza expunerea dupa prima secventa dintr-o serie. In orice caz, poti folosi oricand setarile manuale.
» Lumina
Incearca sa eviti lumina in ipostaze extreme, cum ar fi zilele foarte insorite cu lumina puternica si umbre intunecate. E de preferat sa-ti alegi o zi mai inorata dar in acelasi timp senina. Daca e soare, incearca sa fotografiezi in jurul pranzului pentru a avea o lumina cat de cat echilibrata. Lumina soarelui nu trebuie sa bata niciodata direct in obiectiv. Daca fotografiezi o panorama interioara, evita ferestrele in care bate direct lumina soarelui.
» Rotatia
Cand fotografiezi secvente orizontale sau verticale, stai mereu in aceeasi pozitie si roteste doar camera. Nu ai nevoie neaparat de un trepied, dar daca ai unul foloseste “pan/tilt heads” in loc de “ball heads” deoarece se preteaza mai bine pentru realizarea unei panografii.
Daca ai reusit sa urmezi aceste cateva indicatii in realizarea secventelor panografiei tale, atasarea lor va fi foarte simpla. Nu ai nevoie decat de un software pentru panorame care iti ofera o gama larga de formate din care poti alege. Daca doresti, poti crea chiar si panorame interactive. Nu ai nevoie decat de un pic de creativitate. Succes!



sursa: fotopedia.ro