Se stie deja ca unul dintre subiectele preferate ale fotografilor este reprezentat de peisaje, fie ele cu apusuri de neuitat sau cu copaci dezgoliti in mijlocul zapezii. Iata de ce ne-am gandit sa impartasim din experienta noastra cateva trucuri de avut in vedere atunci cand fotografiezi peisaje.
Familiarizeaza-te cu echipamentul
Da, primul sfat nu are nici o legatura (aparent) cu subiectul fotografiei dar este un aspect esential orice ai fotografia. Cunoaste cat mai bine aparatul foto si restul accesoriilor, intr-un mediu relaxat.. cum ar fi acasa. Citeste manualul de utilizare, descopera toate functiile si incearca-le prin fotografii-test. Cand esti in fata unui subiect ce-ti apare o singura data in viata nu e tocmai momentul potrivit sa stai sa cauti butonul de ISO.
Nu centra
S-a observat de-a lungul timpului ca tendinta cea mai mare a oricarui om caruia i se da in maini un aparat pentru a face o fotografie, este sa puna in centru subiectul principal al instantaneului. Incearca intotdeauna compozitii si pozitii diferite. Finiseaza cadrul.
Nu te grabi
Fotografiile exceptionale nu se fac pe fuga. Priveste in jur, asteapta lumina, asteapta vantul dar in nici un caz nu te grabi. Daca te pregatesti cum trebuie ai timp sa te si gandesti la ceea ce faci. Si la ce vrei sa obtii.
Pregateste-te din timp
Asigura-te ca ai aparatul potrivit iar accesoriile sunt usor de gasit. Nu e nimic mai jenant decat sa ramai fara baterii, film sau memorie cand soarele diminetii apare de dupa stanci. Ia suficiente baterii incarcate cu tine, film si memory cards.
Simplifica
Multe dintre fotografiile cu peisaje sunt extrem de obositoare. Intr-un efort de a inghesui fiecare detaliu inauntru, poti pierde viziunea atractiei principale. Scoate in evidenta subiectul care te intereseaza si elimina ceea ce nu este important. Mai putin inseamna mai mult.
Fii pregatit mental
Focusat, pregatit si la locul potrivit. Fa-ti un plan de bataie si tine-te de el. Fii hotarat sa obtii o imagine extraordinara si nu te multumi cu mai putin. Multi cred astazi ca software-ul poate sa repare orice. Tu fii gata sa faci cea mai buna fotografie pe care apoi sa o optimizezi, nu sa o repari.
Informeaza-te
Afla cu exactitate cand rasare/apune luna/soarele si fii acolo cu cel putin o ora inainte de rasaritul/apusul dorit. In ora respectiva se produc de obicei cele mai bune fotografii cu peisaje pentru ca lumina are o caldura speciala iar norii au intotdeauna culori extraordinare.
Fii original!
Dezvolta-ti propriul stil si propria viziune. Orice fotograf competent poate sa copieze munca altora, dar marii fotografi produc fotografii unicat. Evita cliseele in fotografie.
Nu-ti risca niciodata siguranta personala
Nici o fotografie nu merita sa te ranesti grav pentru ea. Ai grija la stanci, pietre, alunecari, valuri. Nu intra in panica si nu-ti pierde judecata. Misca-te incet si fii constient de situatie. Asta include si mijloacele de transport de la tara. Nu iti lua niciodata riscuri mari.
Foloseste intotdeauna trepiedul
In plus, foloseste si declansarea prin telecomanda sau prin cablu. Vei fi uimit de cat de clare vor iesi fotografiile tale. Unii oameni fac greseala de a presupune ca aparatul nu ar trebui folosit intotdeauna cu trepied. Experienta arata totusi contrariul.
Cand compui imaginea, intr-adevar cel mai bine este sa nu ai camera pe trepied, pentru a determina orientarea cea mai potrivita. Vei avea nevoie probabil sa te misti, sus, jos, in fata sau in spate in functie de subiect pentru ca imaginea ta sa aiba cel mai mare impact. Ai mult mai multa libertate cand nu tii aparatul pe trepied. In acelasi timp, experimenteaza cu compozitii atat pe orizontala cat si pe verticala. Cand ai ajuns la compozitia buna, monteaza trepiedul si incepe sa fotografiezi.
sursa:fotopedia.ro