marți, 23 decembrie 2008

Atracţia sezonului: fotografia nocturnă



Cum iarna si-a intrat in drepturi, spiritul Craciunului se face simtit peste tot. Pentru ca fascinatia luminilor devine in fiecare an un laitmotiv al sezonului, ne-am gandit ca provocarea realizarii de fotografii de nocturne care sa surprinda aceasta atmosfera ar putea fi luata in serios de foarte multi fotografi. De aceea, iata cateva sfaturi care te vor ajuta in realizarea unor fotografii frumoase si clare pe timp de noapte.

Camera
- Pentru a face fotografie nocturna de succes, ai nevoie de o camera digitala care sa iti permita timpi de expunere destul de mari, intre 3 si 30 de secunde.

Moduri de fotografiere - Dupa cum probabil ai observat pana acum, modul de fotografiere Program Auto (P) nu este suficient pentru o nocturna deoarece fotografiile vor iesi intunecate, fiind sub-expuse. Pentru a accesa vitezele obturatorului, ai putea avea nevoie sa selectezi unul dintre modurile de fotografiere Obturator-Prioritar (Shutter-Priority) sau chiar sa treci total pe modul Manual.

Autodeclansatorul si controlul la distanta - O alta caracteristica pe care trebuie sa o ai in vedere pentru camera ta este declansatorul automat, sau, ideal, un dispozitiv de control la distanta. Scopul este acela de a-ti permite sa tii apasat butonul de eliberare al obturatorului fara a a clatina camera sau a provoca vibratii nedorite.

Trepiedul - Este un accesoriu indispensabil in fotografia nocturna deoarece atunci cand lasi obturatorul sa stea deschis pentru mai mult timp, camera trebuie sa fie mentinuta in pozitie foarte stabila, altfel, vei avea parte de imagini difuze.

ISO - in cazul fotografiilor realizate noaptea este recomandat in ISO cat mai mic. In cazul in care fotografiile ies prea intunecate cu un ISO minim si o expunere maxima, sensibilitatea senzorului de imagine trebuie marita la un ISO mai mare. Trebuie tinut cont si de faptul ca marirea nivelului ISO creste si cantitatea de perturbatii vizibile in imaginile tale.

Tehnica - Asigura-te ca luminozitatea LCD este setata pe Normal, si nu pe Bright (Luminos), pentru o reprezentare mai veridica a imaginii inregistrate. O apertura buna incepe cu f4.0 sau f5.6 (pentru o mai mare adancime a campului) si ajusteaza viteza obturatorului, ridicandu-i sau coborandu-i nivelul pana cand esti satisfacut de fotografie. Pentru o mai buna masurare, mai fa o poza in plus peste setarea ta optima de expunere. De exemplu, daca ai folosit in mod progresiv viteze ale obturatorului tot mai lente si crezi ca ai gasit-o pe cea potrivita, mai fa inca o poza, cu urmatoarea treapta de viteza mai lenta a obturatorului. In mod corespunzator, daca ai folosit in mod progresiv viteze ale obturatorului tot mai rapide, mai fa inca o fotografie folosind urmatoarea treapta de viteza mai rapida a obturatorului.

In speranta ca aceste sfaturi te vor ajuta sa imortalizezi cat mai bine spiritul iernii, iti dorim sa ai parte de Sarbatori fericite si fotografii cat mai reusite!

Sursa: e-learn.ro

Niciun comentariu: