luni, 8 decembrie 2008

Cum să fotografiezi în modul panoramic



Ti s-a intamplat vreodata sa ai in fata un peisaj superb sau sa te uiti la un cer in plin amurg si sa-ti doresti sa cuprinzi intr-o fotografie tot ceea ce poti vedea in jurul tau? Lucrurile nu sunt chiar atat de complicate cum ar putea parea. Tinand cont de cateva sfaturi utile, oricine ar putea realiza o panografie.

Panografiile sunt fotografii foarte late compuse din mai multe secvente individuale atasate manual sau digital. Exista trei tipuri de secvente din care se poate alege pentru realizarea unei panografii:
• secvente orizontale, de la stanga la dreapta (sau invers), folosite de obicei pentru peisaje;
• secvente verticale, de jos in sus (sau invers), care surprind mai bine subiecte verticale precum turnurile sau cascadele;
• secvente in sensul acelor de ceasornic folosite in general pentru documente sau suprafete patrate;

Exista cateva detalii tehnice care te pot ajuta sa realizezi o panografie buna:
» Lentilele
Folosind lentile de tipul "fish-eye" sau o distanta focala mica poti realiza mai. putine fotografii pentru a acoperi aceeasi suprafata dar acest lucru va face obiectele din panorama sa apara mai mici si mai indepartate. De aceea, ar trebui sa eviti sa folosesti lentile de tipul "fish-eye" care distorsioneaza imaginea.
» Orientarea camerei
Orientarea camerei depinde in mare masura de ceea ce vrei sa surprinzi. In general, camera e montata orizontal pe modul “peisaj”, fiind o alegere mai usoara care presupune si mai putine secvente. Exista totusi si panorame care au elemente verticale, situatie in care camera va fi montata vertical pe modul “portret”. In acest mod panorama ta va castiga in inaltime, insa va presupune mai multe secvente.
» Expunerea
Softul pe care il folosesti pentru a atasa secventele panoramei te poate ajuta sa modifici balansul sau contrastele, insa e recomandabil ca setarile sa fie facute din camera. La unele camere poti folosi modul AE lock (autoexposure lock) pentru a mentine balansul pentru toate secventele. Exista si camere care au modul “stitch-assist”, mod care blocheaza expunerea dupa prima secventa dintr-o serie. In orice caz, poti folosi oricand setarile manuale.
» Lumina
Incearca sa eviti lumina in ipostaze extreme, cum ar fi zilele foarte insorite cu lumina puternica si umbre intunecate. E de preferat sa-ti alegi o zi mai inorata dar in acelasi timp senina. Daca e soare, incearca sa fotografiezi in jurul pranzului pentru a avea o lumina cat de cat echilibrata. Lumina soarelui nu trebuie sa bata niciodata direct in obiectiv. Daca fotografiezi o panorama interioara, evita ferestrele in care bate direct lumina soarelui.
» Rotatia
Cand fotografiezi secvente orizontale sau verticale, stai mereu in aceeasi pozitie si roteste doar camera. Nu ai nevoie neaparat de un trepied, dar daca ai unul foloseste “pan/tilt heads” in loc de “ball heads” deoarece se preteaza mai bine pentru realizarea unei panografii.
Daca ai reusit sa urmezi aceste cateva indicatii in realizarea secventelor panografiei tale, atasarea lor va fi foarte simpla. Nu ai nevoie decat de un software pentru panorame care iti ofera o gama larga de formate din care poti alege. Daca doresti, poti crea chiar si panorame interactive. Nu ai nevoie decat de un pic de creativitate. Succes!



sursa: fotopedia.ro

Niciun comentariu: