miercuri, 29 decembrie 2010

Ce culoare are zapada in fotografiile tale?

Anotimpul care pune cele mai multe probleme fotografilor este cu siguranta iarna. De ce? Pentru ca nuanta suprafetelor acoperite cu zapada este mult prea deschisa si va cauza in majoritatea situatiilor subexpunere, indiferent de aparatul folosit. Zicala “Daca e prea luminat mai adauga niste lumina” te poate ajuta in aceasta situatie. Fara lumina laterala tot ce poti obtine este o fotografie banala, gri deschis. Pentru ca fotografierea zapezii este o provocare, chiar si pentru fotografii cu experienta, nu te descuraja si citeste mai departe.

Atitudine:
Daca te gandesti ca e foarte frig si ai prefera sa fii mai degraba inauntru, cu o ciocolata calda si motaind in fata semineului, fotografiile tale vor reflecta exact aceasta atitudine. Trebuie sa te motivezi si sa te bucuri de provocarea conditiilor meteo de iarna. In felul acesta, din fotografii se va vedea entuziasm si determinare.
Oportunitati:
Iarna ofera situatii si unghiuri inedite de fotografiere, care sunt complet diferite de oricare alt sezon. De la peisajele neobisnuite si unice ale zapezii proaspat ninse pana la apa inghetata in forme ciudate, iarna vine cu o multime de momente fotografice pe care trebuie sa le exploatezi.
Cateva sfaturi:
  1. Se pare ca iarna cerul este foarte des intunecat si de culoare gri. Poti folosi un filtru color pentru cer si sa pastrezi fundalul in culoarea naturala.
  2. Pregateste sesiunea foto cu o noapte inainte si fa in asa fel incat sa ai totul la indemana. Atunci cand afara e rece devii mult mai lent iar miscarile oricat de usoare le vei face mai greu cu imbracamintea groasa si manusi.
  3. Lumina solara din timpul diminetii si dupa amiaza tarziu este foarte prolifica pentru fotografiere, datorita reflexiilor si culorilor. Cine se trezeste de dimineata.. va fi rasplatit.
  4. Cauta linii contrastante si obiecte care apar atunci cand zapada nu acopera complet peisajul. Daca te plasezi in mai multe unghiuri vei putea alege imaginea cea mai dinamica. Nu uita sa adaugi si ceva culoare fotografiei, pentru a crea un efect dramatic langa zapada.
  5. Fotografiile de noapte sunt foarte reusite daca stii sa exploatezi si lumina lunii. Peisajele “se aprind” la propriu in lumina lunii si reflexia zapezii.
  6. Incearca sa reduci proportia pe care o ocupa cerul in fotografie pozitionandu-te intr-o locatie mai inalta.
  7. Urmareste pasarile. Daca ninge, foloseste o viteza mai mica a diafragmei pentru fulgii de zapada pentru un efect inedit.

Niciun comentariu: