luni, 23 februarie 2009

O noua provocare - fotografierea păsărilor



De ce provocare? Pentru ca fotografierea pasarilor implica mai multe aspecte, nu neaparat tehnice, ci mai degraba din punct de vedere al observatiei si rabdarii. Vom prezenta in continuare cateva aspecte de la care poti porni pentru realizarea acestui gen de fotografie.

Perioada anului si momentul zilei

Cea mai buna perioada a anului pentru a fotografia pasari este primavara. In acest fel, ai oportunitatea de a capta pasarile pe care de obicei nu le prinzi din cauza migratiei de primavara. In primavara tarzie poti surprinde si adultii care isi ingrijesc puii. In toamna tarzie vei prinde migratiile de stoluri care coboara din nou in sud, si iarna vei avea parte de pasarile care locuiesc in nord pe timpul verii, si in curtea ta pe durata iernii. In ceea ce priveste alegerea momentului din zi, dimineata devreme este ideal. Primele trei ore de la rasaritul soarelui par a fi apogeul vietii active a pasarilor. In acest interval, soarele nu straluceste la intensitate maxima, ceea ce iti asigura avantajul unei lumini calme, uniforme. De asemenea, un alt moment fructuos poate fi intervalul de doua ore inaintea apusului.

Specificatiile camerei

Pentru a obtine fotografii profesioniste, vei avea nevoie de un SLR/DSLR cu obiectiv de minimUM 300mm. Vei avea nevoie si de un trepied pentru a-ti gasi un echilibru solid, folosirea unei telecomenzi pentru a declansa obturaturul. Asa ca iti recomandam sa folosesti un zoom de cel putin 10x sau o lentila de 200mm, un trepied (recomandat cu un cap 322RC2) si un cablu declansator sau telecomanda, si...toata rabdarea de care poti da dovada.

Setarile camerei

Este recomandata folosirea unei focalizari continue, sau a unei focalizari manuale cu pre-focalizare pe ramura/stinghie, sau pe custile cu hrana. De semenea, seteaza white balance-ul manual, deoarece trebuie sa fotografiezi in RAW, iar in felul acesta, daca uiti sa setezi echilibrul de alb sau daca expunerea este un pic deviata, o vei putea regla printr-un soft de editare a imaginilor.

Cand pasarile pe care vrei sa le fotografiezi se hranesc, foloseste Modul cu Setare Prioritara pe Apertura (Aperture Priority Mode) - in felul acesta poti controla adancimea campului. In cazul pasarilor in zbor, fotografiaza pe modul manual, setand obturatorul si apertura.

Atragerea pasarilor

Exista numeroase moduri prin care poti atrage pasarile:
- Flora - O alternativa ar fi plantezi plante locale, tufisuri si/sau ierburi. De exemplu, plantarea unui cires salbatic va atrage pasarea waxwing de cedru si macaleandrul in gradina ta pentru aproximativ 2 saptamani, atata cat fructele de padure sunt coapte. Exista de asemenea 10 plante aborigene care atrag pasarile colibri in gradina ta. In fine, iti recomandam sa cauti, in functie de fiecare pasare pe care doresti sa o atragi, deoarece fiecare are elementele ei unice care o atrag.

- Apa - O alta alternativa este cea de a avea o cascada sau un elesteu care va atrage pasarile care nu se hranesc din custile cu hrana. De asemenea, daca tii apa proaspata intr-o farfurie putin adanca va ajuta.

- Seminte - Majoritatea custilor de hrana exista intr-o larga gama de forme si dimensiuni. Nu uita ca majoritatea custilor de hrana nu sunt prea placute la vedere din punct de vedere estetic, si s-ar putea dovedi ca distrag atentia in fotografiile tale. Aici intervine imaginatia ta si iti poti manifesta creativitatea. De exemplu, incearca sa atarni palarii mari de floarea-soarelui de copaci, sa aduci un butuc semi-scorburos si sa il pozitionezi vertical, cu semintele in varf etc.

- Stinghii - Sa folosesti stinghii facute din crengi rupte si din ramurele poate fi la fel de bine, intrucat acestea le asigura pasarilor un loc in care sa poposeasca. Asigura-te ca folosesti dimensiunea corecta de ramura, pentru ca aceasta sa corespunda pasarii pe care incerci sa o prinzi in poza.

Daca accepti aceasta provocare, nu uita ca fotografierea pasarilor necesita exercitiu si rabdare, dar o data ce ai depasit acest prim stadiu, poate deveni un hobby.

Sursa: e-learn.ro

Niciun comentariu: