miercuri, 11 martie 2009

Lumina naturală


Daca in numarul trecut am vorbit despre cum se realizeaza fotografiile in lumina lumanarilor, de data aceasta va propunem sa incercati exploatarea luminii naturale. Desi poate ingradi libertatea de exprimare, folosirea luminii naturale in fotografii poate lua forme creative neasteptate. In plus, esti scutit de povara purtarii peste tot a echipamentului pentru blitzul electric impreuna cu stativele, modificatoarele, chiar si cu aparatul cu alimentare de la retea.
Pe de alta parte, o fotografie realizata in lumina naturala te leaga de "dispozitia" luminii din ziua respectiva. Exista, insa, in multe circumstante, cateva artificii si tehnici pe care le poti folosi pentru a "imblanzi" lumina si pentru a o "intoarce" in favoarea ta.
O prima regula ar fi evitarea fotografierii in lumina pranzului. Este evident faptul ca acesta este momentul zilei cand lumina dezavantajeaza cel mai mult, iar singura solutie este alegerea unui loc umbros pentru a realiza fotografia. Cu toate acestea, daca alegi sa fotografiezi in padure in timpul pranzului, lucrurile nu sunt chiar atat de grave. Daca subiectul tau se poate adapta unui mediu cu un contrast ridicat, atunci poti fotografia fara probleme. E preferabil sa eviti razele directe, puternice si situate deasupra capului deoarece umbrele provocate de acestea iti vor incurca planurile. O alternativa ar fi sa alegi orele de dimineata sau seara.
Nu uita: lumina iti insenineaza subiectul, dar umbra il defineste. Directia si calitatea acestor umbre chiar pot face diferenta. Alegerea unor zone unde lumina zilei e modificata de imprejurimi te poate ajuta sa fotografiezi intr-o lumina dirijata. Cladirile reprezinta un excelent modificator de lumina. In orase cladirile arunca umbre si functioneaza ca reflectori, astfel incat poti avea lumina in diferite culori in functie de cladirea care realizeaza reflectia. O cladire alba sau deschisa la culoare poate deveni o sursa de lumina majora si iti poate oferi o calitate a luminii la fel de buna ca si cea a unui panou solar.
Cerul poate fi o sursa importanta de lumina odihnitoare daca e vorba de acel cer clasic, usor acoperit de nori. Contrastul razelor luminoase directe este doborat fara a afecta prea mult cantitatea luminii. In aceasta lumina se pot fotografia si portrete, dar cerul e mai dificil de inclus in poza. Cerul reprezinta o sursa de lumina fantastica pe durata intregii zile, dar trebuie sa ai in vedere urmatoarele lucruri: dimineata lumina tinde sa fie galbena, catre pranz ea devine albastra, iar seara e deja spre portocaliu pentru ca in final sa ajunga sa aiba o nunata minunata de albastru. Chiar si dupa ce culorile asfintitului s-au atenuat, cerul poate reprezenta o sursa de lumina. Culoarea acestei lumini e placuta, iar contrastul este usor de manevrat. Prin adaugarea luminii naturale existente unui mediu care a trecut de asfintit se pot crea fotografii superbe.
Sursa: e-learn.ro

Niciun comentariu: